با اینکه حدود دو روز از اعلام نتایج بررسی صلاحیت نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری، هنوز هم بخش عمده مطالب مطبوعات و رسانه های خارجی درباره انتخابات ایران به اخبار، تحلیل ها و گزارش ها از این موضوع و حواشی آن اختصاص دارد. در این زمینه، باز هم حجم عمده ای از مطالب متوجه رد صلاحیت هاشمی رفسنجانی است.

 

با اینکه حدود دو روز از اعلام نتایج بررسی صلاحیت نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری، هنوز هم بخش عمده مطالب مطبوعات و رسانه های خارجی درباره انتخابات ایران به اخبار، تحلیل ها و گزارش ها از این موضوع و حواشی آن اختصاص دارد. در این زمینه، باز هم حجم عمده ای از مطالب متوجه رد صلاحیت هاشمی رفسنجانی است. معرفی نامزدهای حاضر در انتخابات و مهمترین موضوعات مطرح نیز از دیگر مطالب مورد توجه رسانه های بین المللی است.

به گزارش «تابناک»، خبرگزاری «رویترز» در این زمینه به گزارش هایی پرداخته که در رسانه های داخلی ایران درباره اظهارات هاشمی پس از رد صلاحیتش منتشر شده است. این خبرگزاری می نویسد هاشمی مسئولین در ایران را به عدم کفایت و ناآگاهی متهم کرده است. رویترز بخشی از سخنان منسوب به وی در رسانه ها را نقل کرده و می نویسد: «فکر می کنم کشور را نمی توان از این بدتر اداره کرد». وی افزوده: «من نمی خواهم در مقابل تبلیغات و حملات آن ها سر فرود بیاورم. اما ناآگاهی آزاردهنده است. آیا آن ها درک نمی کنند که دارند چه کاری انجام می دهند؟».

این خبرگزاری می نویسد هاشمی در سخنان خود به فرد یا افراد مشخصی اشاره نکرده است. هاشمی همچنین از مردم خواسته آرام باشند و ناامید نشوند و نسبت به تهدیدات موجود علیه کشور نیز هشدار داده است.

واکنش های داخلی به عدم تأیید صلاحیت هاشمی نیز بخش دیگری از اخبار بین المللی مربوط به ایران را به خود اختصاص داده است. خبرگزاری «ترند» در این زمینه به نامه ای اشاره کرده که سید حسن خمینی، نوه بنیانگذاری جمهوری اسلامی به هاشمی نوشته است. ترند می نویسد سید حسن خمینی در این نامه حمایت خود را از هاشمی ابراز داشته و اشاره کرده که نام وی تا ابد زنده خواهد ماند. وی همچنین نسبت به اینکه شورای نگهبان صلاحیت هاشمی را برای شرکت در انتخابات تأیید نکرده، ابراز تأسف کرده است.

در همین رابطه، روزنامه «گاردین» نیز خبر ارسال نامه ای از سوی زهرا مصطفوی، دختر امام خمینی به حضرت آیت الله خامنه ای، رهبر معظم انقلاب را منتشر کرده است. این روزنامه می نویسد «زهرا مصطفوی، کسی که پدرش جمهوری اسلامی را بنیان گذاشت، از رهبری خواسته در تصمیم شورای نگهبان بازنگری کند». گاردین در ادامه با اشاره به نامزدهای تأیید شده و تأیید نشده، می نویسد بر خلاف اسفندیار رحیم مشایی، رد صلاحیت هاشمی رفسنجانی تا حد زیادی غیرمنتظره بود.

«بوستون هرالد» در تحلیلی که از خبرگزاری آسوشیتدپرس بازنشر کرده، به بررسی مواضع احتمالی احمدی نژاد در قبال تأیید نشدن صلاحیت اسفندیار رحیم مشایی پرداخته است. به عقیده نویسده این مطلب، هرچند احمدی نژاد به انتقادات گوناگون از خود عادت دارد، اما وقایع اخیر و عدم تأیید صلاحیت نامزد موردنظر وی، می تواند سرآغاز روندی باشد که وی را به یک نیروی اپوزیسیون با ویژگی های خاص خود تبدیل کند. این سایت می نویسد هرچند احتمال اندکی وجود دارد که تلاش احمدی نژاد برای بازنگری در صلاحیت مشایی موفقیت آمیز باشد، اما این امر خود نشانگر آن است که گذار سیاسی وی از یک «عضو حلقه درونی» که دارای چالش هایی با حاکمیت است به «یک عضو حلقه بیرونی» با پتانسیل گسست افکنانه بیشتر، از هم اکنون آغاز شده است.

اما در میان دیگر مطالب، برخی از رسانه ها توجه بیشتری را به نامزدهای شرکت کننده و نیز مهمترین موضوعات مطرح در انتخابات معطوف کرده اند. در این رابطه، سایت شبکه خبری «بی بی سی» که بخش ویژه ای را برای انتخابات ایران راه اندازی کرده، به معرفی مختصر هشت نامزد شرکت کننده در انتخابات پرداخته است و به مواردی همچون سوابق اجرایی و تحصیلی و همچنین مهمترین انتقادهای مطرح علیه هریک از آن ها اشاره کرده است.

در نهایت، «آسوشیتدپرس» مهمترین موضوعات مطرح در انتخابات را مورد توجه قرار داده و نوشته طیفی از موضوعات داخلی و بین المللی در انتخابات این دوره در ایران دخیل هستند. مهمترین موضوعاتی که این خبرگزاری به آن پرداخته عبارتند از موضوع هسته ای، تحریم ها، اقتصاد، مخالفت های داخلی موجود، رابطه با آمریکا و نقش منطقه ای ایران.
  • نویسنده : یزد فردا
  • منبع خبر : خبرگزاری فردا